ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Tapas

Tapas nedir ve nasıl yapılır.

Tapas nedir ve nasıl yapılır.

Malzemeler

* Ekmek dilimleri
* Üzerine koyabilaceğiz her şey.

Yapılışı

Tapas İspanyol mezelerine verilen isimdir. İspanyol mutfağında atıştırmalık gibi görülen Tapas birkaç farklı çeşitten az az alındığında yemek olarak da değerlendirilmektedir. Bazı restoranlar sadece Tapas üzerine çalıştığı için bu konuda daha iyi seçenekler sunmaktadırlar. Tapas, dünya mutfaklarından Meksika mutfağındaki “botanas”, Amerikan mutfağındaki “bocas” a benzetilmektedir.

“Tapas” kelime olarak “kapatmak, örtmek” kelimesinden gelmektedir. Orijinal tapasın Endülüs tavernalarında ekmek ve et dilimi şeklinde sunulduğu düşünülmektedir. Bu ekmek dilimleri içki üzerine gelen sinekleri engellemek için kullanılmaktaydı. Zaman içerisinde çeşitleri çıkarak günümüzdeki formatına kavuştuğuna inanılmaktadır.

İspanyol tarihinin büyük kısmında yer alan “Tapas” ülkeyi etkileyen millet ve diğer ülkelere göre yeni içerikler kazanmıştır. Örneğin; Romalılar ile zeytin, Kuzey Afrika etkisi ile badem, kurutulmuş meyve ve baharat, Amerika ile domates, patates ve acı biber Tapas dünyasına girmiştir.

Tüm İspanya’da Tapas yarışmaları düzenlenmektedir. Bu yarışmaların en temel amacı yeni Tapas çeşitlerinin üretilmesini sağlamaktır. Ayrıca 2008 yılından beri Mutfak Sanatları Okulu düzenlediği yarışma ile dünya çapında gastronomi alanında çalışan okulların buraya gelmesine olanak sağlamaktadır.



En Ünlü Tapas Çeşitleri

Aceitunas Negras Aliñadas – Marine edilmiş siyah zeytin
Aceitunas Verdes Aliñadas – Marine edilmiş yeşil zeytin
Albóndigas – Sarımsaklı ve domatesli sosta domuz köftesi
Almejas al Diablo – Baharatlı domates sosunda istiridye
Almejas al Horno – Fırında istiridye dolması
Almejas a la Marinera – Beyaz şarap sosunda istiridye
Almejas Romesco (Tarragona) – Romesco sosunda istiridye
Almendras Fritas – Kavrulmuş tuzlu badem
Angulas a la Bilbaína – Sarımsak sosunda küçük yılanbalığı
Atún Escabechado – Marine edilmiş ton balığı
Banderillas – Deniz ürünleri ve sebze karışımı
Blanquets Valencianos (Valencia) – Haşlanmış ot
Buñuelos de Bacalao – Mezgit köftesi
Butifarra (Catalonia) – Baharatlı sos
Butifarrón Dulce (Catalonia) – Karamelize edilmiş şekerle baharatlı sos
Calamares Fritos – Küçük kızartılmış mürekkep balığı
Calamares Rellenos – Kızartılmış küçük mürekkep balığı dolması
Canapé de Atún y Tomate – Ekmek üstünde marine edilmiş ton balığı ve domates
Canapé de Cabrales y Piñoes (Asturias) – Mavi peynir ve çam fıstıklı kanepe
Canapé de Lechuga a la Vinagreta – Marine edilmiş marullu kanepe
Caracoles – Temizlenmiş küçük salyangoz
Caracoles a la Madrileña (Madrid) – Paprika sosunda sunulan küçük salyangoz
Champiñones a la Ajillo – Sarımsaklı sosta sunulan kızartılmış mantar
Champiñones Rellenos – Domuz eti dolgulu mantar
Chorizo – Dilim ekmek üstünde dilim et
Croquetas de Gambas – Karides kroket
Croquetas de Paella – Paella kroket
Delicias de Queso – Kızarmış peynir köftesi
Empanadillas de Atún – Küçük ton balığı pancake ya da pay
Empanadillas de Carne – Küçük et pancake ya da pay
Empanadillas de Ternera – Domatesli ve baharatlı pancake ya da pay
Emparadados de Jamón y Queso – Kızarmış jambon ve peynirli sandviç
Ensaladilla de Pimientos Rojos – Közlenmiş biber ve domates
Ensaladilla Rusa – Patates, mayonez ve sebze salatası
Flamenquines (Andalucía) – Domuz ve jambon rulosu
Fritura de Pescado – Kızarmış balık
Gambas al Ajillo – Sarımsak ve zeytinyağlı karides
Gambas com Salsa Piparrada (Basque) – Domates, soğan, yeşil biber ve salatalık ile servis edilen haşlanmış karides
Gambas Villeroy – Beşamel soslu kızarmış karides
Grandina – Patlıcan ve jambonlu ekmek
Huevos Rellenos de Samón – Somon balıklı yumurta dolması dilimi
Jamón Serrano – Dilim ekmek üstünde jambon
Mejillones Gratinados – Fırında midye ve mantar
Mejillonesa la Marinera – Fırında soslu midye
Mejillones a la Vinagreta – Marine edilmiş midye
Patatas Bravas – Baharatlı domastes soslu kızarmış patates
Pincho de Huevo – Haşlanmış yumurta
Pincho Moruno – Domuz kebabı
Pollo al Ajillo – Sarımsaklı tavuk
Pulpo a la Gallega – Paprika ve zeytinyağlı ahtapot
Pulpo a la Vinagreta (Galicia) – Marine edilmiş ahtapot
Queso Manchego – Keçi peyniri
Terrina de Conejo – Tavşan pate
Terrina de Perdiz –Ciğer pate
Tortillitas de Camaones (Cadiz Area) – Pancake şeklinde sunulan küçük karides
Tortilla a la Española – Patates, soğan ve yumurtalı meze

CAN CANIN YOLDAŞIDIR.

SON BAKILAN TARİFLER

Tapas

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com