ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Etli Güveç

Hem kolay hem lezzetli

Hem kolay hem lezzetli

Malzemeler

Malzemeler
1 kilo kadar yağsız, kuşbaşı şeklinde dilimlenmiş kırmızı et
1 kilo patlıcan
3 tane, ne çok büyük ne de çok küçük diyebileceğimiz soğan
4 tane domates
Bir miktar su
1 su bardağı kadar sıvı yağ
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı miktarınca pul biber
2 yemek kaşığı kadar tuz
1 yemek kaşığı margarin yağ
2 yemek kaşığı kadar domates salçası

Yapılışı

Malzeme listemize göz attığınıza göre güveç tarifini vermeye başlayabiliriz. Eğer ki kırmızı etimiz yağlarından arınmış ve dilimlenmiş halde değilse her şeyden önce eti yağsız hale getirip kuşbaşı şeklinde Dilimliyoruz
Şimdi sıra patlıcanları ara ara soymaya geldi. Ara ara soymak kalıbına yabancıysanız, patlıcanların kabuğunun tamamen soyulmayacağını belirtmek için kullanılan bir kalıp oluyor kendileri. Sonra bu patlıcanları küp küp olacak şekilde doğramaya başlıyoruz.
Soyma ve doğrama işlemleri sonrasında küçük parçalar haline gelmiş olan patlıcanlarımızı ılık bir suyun içine atıyoruz. İçinde küp küp patlıcanların olduğu ılık suyun üzerine bir yemek kaşığı kadar tuz ilave ediyoruz. Bu sayede patlıcanın acı suyunu almış olacağız.
Patlıcanlardan sonra sıra geldi domateslere. Domateslerin kabuklarını tamamen soyuyoruz. Kabuklarını soyduğumuz domatesleri de küp küp olacak şekilde doğrayıp, geniş bir leğenin içerisinde biriktirmeye başlıyoruz.
Domateslerin de soyulması ve doğranması aşamasından sonra kuru soğanlar için aynı işlemleri uyguluyoruz. Soyduğumuz kuru soğanları ince ince doğrayıp küçük parçalar halinde domateslerin yer aldığı leğenin içine, domateslerin üzerine koyuyoruz.
Domates ve soğanın yer aldığı leğenin sıradaki konuğu ise sarımsak. Bir baştaki sarımsakları soyduktan sonra ikiye bölüp domates ve soğanın üzerine ilave ediyoruz.
Yağsız etlerimizi kolay pişecek şekilde doğradıysak, hazırladığımız domates, soğan ve sarımsaktan oluşan karışımın içine atıyoruz.

Bu karışıma şimdi tuz ve pul biber ilave etmemiz gerekecek. Tuz ve pul biber ilavesinden sonra leğende biriken yemek malzemelerini bir güzel karıştırmaya başlıyoruz.

Karıştırdığımız güveç malzemeleri bir kenarda bekleyedursun, iyice yıkamış olduğumuz çömleğin tabanını yağlıyoruz ki bu sayede yemeğin dibe tutmasını engelleyelim.

Daha sonra hazırladığımız leğen içindeki karışımı çömleğe boşaltıyoruz. En üst kısma bir domatesi yuvarlak yuvarlak olacak şekilde dilimleyip çömleğin üzerini kapatıyoruz.

Bir bardak su ile karıştırılmış salçayı güvecimizin üzerine ilave ettikten sonra sıvı yağ ve margarini üzerine koyup, üzerine gelesiye kadar su ilavesi yapıyoruz.
Ağzını bir güzel kapatıyoruz
Tüm bunların ardından çömleğin üstünü alüminyum folyo yardımı ile güzelce kapatıp yemeğin pişmeye hazır hale gelmesini sağlıyoruz. Odun ateşinde ya da közde pişirilmesi tavsiye edilen güveç, başka çare yoksa ocakta da pişirilebilir. Et pişene kadar çömlek ateşte bekletilir.

Odun ateşinde güveç yapılıyorsa iki saat kadar, az alevli ateşte güvecin ağır ağır pişmesi yemeğin daha lezzetli olmasını sağlayabilir. Etiniz piştikten sonra güveciniz yemek için hazır hale gelmiş olur. Yanına bir de cacık yaptınız mı misler gibi bir sofraya sahipsiniz.

SON BAKILAN TARİFLER

Etli Güveç

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com