17 Nis 2017, Pazartesi
Şöyle çıtır mı çıtır, altın gibi kızarmış, lezzeti insanın gönlüne dolan nefis bir tatlı.
Tarihçesini araştırmaya çalıştım fakat çok çok çok gerilere gitmek gerekiyor. Bu da kişilerin vefatı gibi sebeplerden dolayı çok zor görünüyor. (Ama yılmak yok araştırmaya devam edeceğim.)
Tatlımız şerbetli hamur tatlısı, gevrek ve sıcak sıcak harika. Tatlıcı mağazalarında satıldığı gibi sokak başlarında tenteli kamyonetlerde de sıcak sıcak yapılıp satılıyor.
Benim evimin olduğu caddenin başında üretim ve satışını yapan Fahri Çelik ustamın tarifini vereceğim ama tabii ki tam tarif değil, ustalar sırlarını maalesef tam olarak veremiyorlar haklı olarak.
Beyaz ve esmer un karışımı, maya, sıcak su ile cıvıkça bir hamur yoğuruyorlar, esmer un fazla olursa daha gevrek, beyaz un fazla olursa daha yumuşak bir tatlı elde ediyoruz.
Tabii her şerbetli tatlıda olduğu gibi 2 ölçü şeker, 1 ölçü su ile şerbetimizi hafif ağdalı hale gelinceye dek kaynatıp soğutuyoruz. Yine sıcak şerbete atmak isterseniz tatlınız gevrek değil yumuşak olacaktır.
Hamurumuz mayalandıktan sonra, tulumba makinası ile ve yıldız uçla kızgın yağa kıvrık ve yuvarlak şekil vererek(ki bu maharet, ustalık ve el alışkanlığı istiyor) dökerek altın rengine ulaşıncaya dek iki yüzünü de çevirerek kızartıyoruz.
Tulumba Makinası(Bu makinayla hem halka tatlı, hem burma tatlısı yapılabiliyor)
Ve hemen soğuk şerbetin için atıp yine çevirerek şerbeti çektirip servis tepsisine alıyoruz.
Bu tatlıyı tüm olarak alıp evinize götürebilirsiniz veya kesilmiş halde tezgâhın başında sıcak sıcak yiyebilirsiniz.
Ben eve getirdim ve kendimce meyvelerle tadını azıcık hafifleterek yedim. Üzerine vişne suyu da eklenerek hafif bir ekşilik verilebilir.
Damak zevki yine size kalmış. Arzu ettiğiniz her meyveyle denenebilir.
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com