Kendine has hazırlama yöntemi ile kimlikli bir Arnavut sini böreğidir.
2 Kg un
Aldığı kadar su
500 gr kaymak veya yoğurt
250 gr tereyağ
½ Bardak sıvıyağ
Tuz
Un, su ve tuz akışkan kıvama gelecek ölçüde çırpılır.
Akıtma hamuruna benzetebileceğimiz bu hamur iyi çırpılmalı ve içerisinde topaklanma olmamalıdır.
Diğer bir kapta yoğurt, veya kaymak, eritilmiş tereyağ ve sıvıyağ güzelce çırpılarak kat aralarında kullanacağımız harç elde edilir.
Not : Arzu edenler sırf yoğurt yerine kaymak ve yoğurdu yarı oranda azaltarak birlikte de kullanabilir.
Malzeme hazır olduktan sonra, odun ateşinden nisbeten yüksekçe bir uzaklığa sacayağımız oturtulur.
Bu börek uzun sürede pişeceği için alttan değil üstten pişmesi gözetilecektir. Bu sebeple alt ateşinin çok yakın olmaması gerekir.
Diğer tarafta çerepenenin üzerine kapatacağımız kapağın üzerine kızıl koru alınmış kül yerleştirilerek kapatmaya hazır hale getirilir.
Fliyamızı hazırlayacağımız döküm sini ateşe oturtulur.
Sininin altı öncelikle güzelce yağlanır.
Unlu harcımız bir kaşık ya da bir kepçe yardımıyla ortadan dışarıya doğru, havuç dilimi şeklinde ve bir sıra boşluk bırakılacak şekilde sinimizin alt katına dökülür.
Sinimizin üzerine küllü kapak kapatılıp 3-5 dakika üstten kızarması için beklenir.
Kapak kaldırılıp bu defa kat arasında kalan boşluğa unlu harç ( akıtma harcı ) pişen kısmın üzerine ise yağlı harç ( yoğurt-kaymak-yağ karışımı ) dökülür.
Kapak yeniden kapatılıp yine 3-5 dakika dökülen katların kızarması beklenir.
Kapak kaldırılıp bu işlem kızaran her kat üzerine diğer malzemenin harcının dökülerek pişirilmesi şeklinde katlar sürekli yükseltilir.
Bu işlem sürdürülürken arzu edilen kızarma gözle ve elle sürekli kontrol edilir.
Katların bu şekilde pişirilmesi arzu edilen kalınlığa göre en az 3, ateşin durumuna göre bazen 4-5 saati bulabilmektedir.
Yarım saat kadar dinlendirip havuç dilimi şeklindeki kat aralarından kopartarak servis edilir.
Karpuz, bal, reçel ve ev yapımı meyve suları ile tadımı hoştu
Aradığımızın ne olduğunu biliyorsak, arayacağımız yer bellidir.
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com